Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Τι είναι τα όνειρα;; Γιατί ονειρευόμαστε;

www.dreamstime.com


Η Άννα είναι εννέα ετών. Έχει πολλές απορίες σχετικά με το πώς λειτουργεί το καθε τι, έχει τετράγωνη λογική και για κάθε τί που ρωτάει θέλει τεκμηριωμένη απάντηση. Όσες φορές έχω προσπαθήσει να αποφύγω κάποια ερώτηση, το έχει καταλάβει και με ρωτάει πιο επίμονα.
 Αυτόν τον καιρό την απασχολεί το θέμα του ονείρου.
Της είχα πει κάποια στιγμή ότι δεν υπάρχουν προφητικά όνειρα, και ό,τι βλέπουμε στον ύπνο μας αφορά το παρελθόν και όχι το μέλλον. Περίμενα την απορία της, που ομολογουμένως άργησε να ερθει.
Εσκασε λοιπόν σήμερα ...
- Μαμά η φίλη μου η Τ. στο σχολείο είχε δει ένα πολύ τρομερό όνειρο, είχε δει ότι σκοτώθηκε η μαμά της. Αυτό τί σημαίνει; και γιατί την τρόμαξε τόσο πολύ;
Της μίλησα με απλά λόγια για το συνειδητό και το υποσυνείδητο. Όταν κοιμόμαστε, το συνειδητό παύει να λειτουργεί και δεν ξέρουμε ακριβώς τί συμβαίνει σε μας και το σώμα μας. Το υποσυνείδητο όμως συνεχίζει να λειτουργεί. Ανάλογα με τις επιθυμίες μας, τις ανησυχίες μας και τα γεγονότα που συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας, ονειρευόμαστε! Κάτι που μπορεί να σου είπε κάποιος φίλος σου, μπορεί φαινομενικά να μη σε τρόμαξε, αλλά το υποσυνείδητό σου, να το εξέλαβε ως τρομακτικό, Αυτό το γεγονός, μπορεί το υποσυνείδητο, να το επαναφέρει  σου κατά τη διάρκεια του ύπνου.
- Δηλαδή στη Τ είπαν ότι η μαμά της θα πεθάνει;
- Μπορεί, μπορεί και όχι. Μπορεί να είναι μια σκέψη που έκανε μόνη της χωρίς όμως να μπορέσει να την επεξεργαστεί. Μπορεί να πέρασε φευγαλέα από το μυαλό της και το βράδυ που όλα ησυχάζουν να επανήλθε σα φόβος.
- Εγώ μια φορά είχα δει ότι είχε έρθει εδώ ο Κάπτεν Χούκ και ήθελε να μας σκοτώσει
- Είδες που ακόμα και τα πιο "αθώα" παιδικά μπορεί να μας τρομάξουν με κάποιο τρόπο;
- Σιγά μωρέ μαμά, σιγά που τρόμαξα... εγώ γέλαγα!
- Μπορούμε αν θέλεις, να βάλουμε μια ονειροπαγίδα να παγιδεύει τα όνειρα που δε θέλεις να έρθουν
- Τα πιστεύεις αυτά;; Έχω εικονίτσα αν χρειαστεί θα τη φιλήσω.
Καληνύχτα μωρό μου, αφού έχεις εικονίτσα δε χρειάζεσαι τίποτα!


Δεν υπάρχουν σχόλια: