Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Θέατρο: Ηλίας Καρελλάς και Ερωτόκριτος



-Πως το λένε το θέατρο που θα πάμε
- Κάππα
- Κάππα τί Κάππα; όπως λέμε Κάπα Λάμδα Μι;
- Ναι κάτι τέτοιο (ωχ δεν ξέρω αυτό είναι; ας μου πει κάποιος)
- Πώς την είπαμε την παράσταση;; Ερωτοκέρατο;
- Όχι Ερωτόκριτο
- Τί όνομα είναι αυτό μαμά;
- Παλιό, Κρητικό.

Ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό για αυτήν την παράσταση. Η επαφή με την παράδοση είναι κάτι που έχουμε χρέωση να διατηρούμε ως Ελληνες γονείς. Ωραία η ηλεκτρονική μουσική και ο και Ντίσνευ αναγκαστικά θα ακούσουν τα παιδιά μας και ζουζουνια αλλα αυτά τα ακούσματα λίγα έχουν να τους προσφέρουν. 
φωτο από : thiasoskarella.weebly.com/

Η ιστορία του Ερωτόκριτου είναι γνωστή μια και ήταν στη διδακτέα ύλη στο Λύκειο. Δεν τη θυμάστε; εντάξει θα σας την πω (και εγω τη διάβασα στο wikipedia μη νομίζετε...). Είναι μια βασιλοπούλα (Ρηγοπούλα λέει και το κείμενο) η Αρετούσσα που ερωτεύεται τον Ερωτόκριτο, ο βασιλιάς-μπαμπάς της, δεν την αφήνει να τον παντρευτεί επειδή δεν είναι γαλαζοαίματος (μπαμπάδες... τί να πεις) και την κλείνει φυλακή, και τπμ Ερωτόκριτο τον εξορίζει. Αργότερα μετά από κονταρομαχία (μα πώς του ήρθε αυτό του συγγγραφέα; ) μετά από μάχη με τους Βλάχους στο παλάτι, ο Ερωτόκριτος που μια μάγισσα τον έχει μεταμορφώσει προστατεύει το βασιλιά, εκείνος τον ευγνωμωνεί και δέχεται να δώσει την Αρετούσσα νύφη. (εν ολίγοις).
Αν σας φαίνεται υπεραπλουστευμένη η προσέγγισή μου, υπάρχει και το αυθεντικό κείμενο με 10 χιλιάδες στίχους, σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο (μας λέγαν στο Λύκειο)
Δε θα σας πω περισσότερα για το αυθεντικό κείμενο, google is your friend

Θα σας πω όμως για την παράσταση.
Στη σκηνή του θεάτρου Κάππα βρίσκεται καθόλη τη διάρκεια της παράστασης η Αρετή Κατιμέ. Η φωνή της είναι νεραϊδένια, φτάνει με άνεση τις πιο ψηλές νότες, τραγουδάει με τόσο γλυκύτητα και σεμνότητα που σε ταξιδεύει σε άλλη εποχή.
Εκτός από την Αρετή. άλλοι τρεις μουσικοί που αμέσως καταλαβαίνεις ότι έχουν σχέση με την Κρήτη παίζουν λύρα λαούτο αυλό, νταούλι, μαντολίνο, νομίζω είδα και τζουρά (δεν είμαι μουσικός, ελπίζω έτσι να λέγονται) δημιουργούν μια όμορφη ατμόσφαιρα γλεντιού.

Μας άρεσε πολύ πώς ο Καρελλας έχει συνδυάσει το θέατρο σκιών με τους ηθοποιούς με τόσο συγχρονισμό που μπορεί ο Ερωτόκριτος να ξιφομαχεί με τη σκιά του εχθρού του, να κοιτάει την Αρετούσσα και οι σκιές τους να αγκαλιάζονται, δίνοντας μια άλλη διάσταση σε αυτό που βλέπεις να κάνουν οι ηθοποιοί .

Κάποιες φορές οι μάχες σε συνδυασμό με τη δυνατή μουσική φόβιζαν την Ερατώ που καθόταν στην αγκαλιά μου

- Μαμά τον φοβάμαι τον Πινόκερο ( είναι συνδυασμός του Πινόκιο που είδαμε πέρισυ με τον Ερωτόκριτο που βλέπαμε εκείνη τη στιγμή), γιατί τον φεταμόρφωσε η μάγισσα;

Μου άρεσαν πολύ τα κουστούμια του βασιλικού ζεύγους, όχι τόσο της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου και πολύ η σκηνή της κονταρομαχίας. Η ενδυματολόγος είναι η  Αγγελική Μπόζου που πιθανόν την ξέρετε από το Μεγάλο Μουσείο

Η παράσταση μας άφησε σίγουρα τον ήχο της Λίρας και του Σαντουριού. Θα σιγοτραγουδάμε για καιρό

 Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων
Κάθε Κυριακή, στις 11:30 το πρωί
Ειδικές παραστάσεις για σχολεία, καθημερινά στις 10:30 το πρωί
Διάρκεια παράστασης: 80’ (με διάλλειμα)
Τιμή εισιτηρίου:
12€ (Γενική Είσοδος)
8€ (παιδικό, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι με την επίδειξη κάρτας)
6€ (ομαδικό)
Τηλέφωνα Κρατήσεων για την παιδική σκηνή:
210 7777104 & 210 7777124
www.thiasoskarella.weebly.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: