Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Φυσιολογικός ή φυσικός τοκετός;;

Σημείωση: Το παρακάτω κείμενο αποτελεί την δική μου προσωπική άποψη σχετικά με το τί συμβαίνει με τα μαιευτήρια και τους τοκετούς, μετά από πολύ ψάξιμο, διαβασμα και συλλογή πληροφοριών και εμπειριών. Δεν είμαι μαία, ούτε γιατρός για να έχω επιστημονική κατάρτιση επί του θέματος. Σαν επιστήμονας όμως (άλλης κατεύθυνσης)  μπορώ να αντιληφθώ πολλά πράγματα επί της φυσιολογίας του ανθρώπου,  και σαν μητέρα ακόμα περισσότερα. 

Στο τέλος της πρώτης μου εγκυμοσύνης είχα αρχίσει να ψάχνω πολύ για το πώς ήθελα να γεννήσω. Οι πρακτικές των μαιευτηρίων δε με ικανοποιούσαν αλλα δεν είχα και το κουράγιο να αλλάξω γιατρό. Εννιωθα μια ασφάλεια μαζί του. Ευτυχώς γνώρισα εγκαίρως τη κα Λαμπρινή Παλληκαρά, μαία από την Ευτοκία, που παρόλο που γέννησα σε μαιευτήριο, κατάφερε να εξασφαλίσει για μένα όσο γινόταν  κάποιες ανέσεις κατά τον τοκετό. Φυσικά, κάποιες άλλες διαδικασίες "ρουτίνας" δεν μπορεσα να αποφύγω...

Σε αυτήν την εγκυμοσύνη είμαι πιο ξεκάθαρη στο τί θέλω. Το σίγουρο είναι ότι όσο μπορώ να το επιλέξω, θα κρατηθώ μακρυά από τα μαιευτήρια.
και αυτό μετά από πολύ σκέψη για τα υπέρ και τα κατά, αλλα κυρίως μετά από μελέτη των εναλλακτικών που έχει μια μητέρα όταν πρόκειται να γεννήσει.


Τα μαιευτήρια παγκοσίως, αλλα κυρίως στην Ελλάδα, είναι πολύ φιλικά προς... το γιατρό. Πολλές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται (και σε άλλες χώρες έχουν εγκαταλειφθεί) έχουν αποκλειστικό στόχο να ικανοποιήσουν την άνεση του γιατρού. Ακόμα και το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό καισαρικών, οφείλεται στην ανάγκη του γιατρού να προγραμματίζει, να ολοκληρώνει το έργο του γρήγορα και να δίνει μια πιο "επιστημονική" απάντηση σε αυτό που καλείται να κάνει. Πολλοί είναι και οι γιατροί που δεν ξέρουν να αντιμετωπίσουν "φυσικά" κάτι που θα τους συμβεί και ακολουθούν τη σίγουρη λύση της καισαρικής για "καλό και για κακό"

Μαιευτήρια και ρουτίνες

Με το που πατάς το πόδι σου ως επίτοκος στο μαιευτήριο, σε βάζουν σε αναπηρικό καροτσάκι... όσο και αν αυτό μπορεί να καταρρακώσει την ψυχολογία σου, είναι σου λέει "τακτική του μαιευτηρίου", πώς θα πάρει το φακελάκι του ο τραυματιοφορέας ντε;; αφού κάτσεις στο καροτσάκι λοιπόν, σε πάνε στο δωμάτιο  όπου θα σου πάρουν το ιστορικό και θα γίνει και ο "ευπρεπισμός"

Το EFM
Στο δωμάτιο των ωδινών, πρέπει να είσαι ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι, και καλωδιωμένη με το EFM (Electronic fetal monitoring).

Στα ελληνικά δεν ξέρω πώς λέγεται, πάντως είναι μια συσκευή υπέρηχου που καταγράφει την καρδιά του μωρού κατά τις συσπάσεις.
Είναι καλό για το μωρό;;
Η απάντηση αυτή διχάζει πολύ κόσμο. Εγκυρες μελέτες έχουν δείξει ότι η συσκευή αυτή δεν βοηθάει την επίτοκο και το μωρό, περισσότερο από ότι μια απλή συσκευή ελέγχου "χειρός"
Επίσης η δεύτερη αυτή μέθοδος, δεν απαιτεί καθήλωσει της εγκύου σε κρεβάτι, αλλά της επιτρέπει να κινείται και να διευκολύνει τον τοκετό της.
και γιατί δε χρησιμοποιούν στα μαιευτήρια τη δεύτερη επιλογή;;
Ο λόγος είναι απλός. Χρειάζεται περισσότερο προσωπικό. Με το EFM, όλες οι μαίες κάθονται σε ένα δωμάτιο με τις οθόνες μπροστά τους και έχουν εικόνα από όλες τις γυναίκες που βρίσκονται ταυτοχρονα σε τοκετό χωρίς να πρέπει να πηγαίνουν από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Φυσικά πρέπι να σημειωθεί ότι αυτά τα μηχανήματα και ακόμα πιο εξελιγμένα, είναι απόλυτα απαραίτητα σε δύσκολους τοκετούς και ανά την ιστορία έχουν "σωσει" καταστάσεις. Αλλα στις "εύκολες" περιπτώσεις που είναι η πλειονότητα των τοκετών, μάλλον πρόβλημα δημιουργούν.

Οξυτοκίνη 
Οσο προχωράει ο τοκετός, στο μαιευτήριο σου βάζουν ορό. Στον πρώτο μου τοκετό ζήτησα αν γίνεται να μη βάλω καθόλου ορό και να έχω μόνο μια πεταλούδα ετοιμη στο χέρι μου ωστε αν χρειαστεί κάτι, να μην καθυστερούμε εκείνη την ώρα να μου βρούν φλεβα. Το δέχτηκαν!!! (εντυπωσιάστηκα)

Κατά τον τοκετό, το σώμα παράγει οξυτοκίνη που βοηθάει στις συσπάσεις της μήτρας. Στο φυσικό τοκετό, η ορμόνη αυτή παράγεται στην δόση και στο χρόνο που πρέπει.
Η ορμόνη αυτή, όταν χορηγείται ενδοφλέβια, προκαλεί πιο έντονες συσπάσεις στη μήτρα, πιο κοντά η μια στην άλλη και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό κάνει τον τοκετό πολύ πιο επώδυνο, και το μωρό δείχνει να δυσφορεί.

Υπάρχουν φυσικές μέθοδοι για να αυξηθεί η ενδογενώς παραγόμενη οξυτοκίνη. Μια έμπειρη μαία μπορεί να δείξει στη μητέρα διάφορους τρόπους που μπορεί να γίνει αυτό κατά τη διάρκεια του τοκετού.


Επισιοτομή
Λίγο πριν βγει το κεφάλι, οι περισσότεροι γιατροί λόγω ρουτίνας, πραγματοποιούν τομή στο περίνεο, ωστε να διευκολυνθεί η έξοδος του μωρού.
Η τακτική αυτή έχει μείνει από τα χρόνια που οι γυναίκες οταν γεννούσαν ήταν ισχυρά ναρκωμένες και δεν μπορούσαν να αντιδράσουν στη φυσική διαδικασία. Οποτε χρειαζόταν χωρος για να χρησιμοποιηθούν οι "κουτάλες" και να βγάλουν το μωρό. 
Σήμερα, η στάση που γεννάει μια γυναίκα στο μαιευτήριο, είναι ξαπλωμένη με τα πόδια ανοιχτά, στο οπτικό πεδιο του γιατρού, κάνοντας ισορροπίσα στη γυναικολογική καρέκλα. Σε αυτήν την στάση και με τη βιασύνη που επικρατεί και πρέπει να βγει το μωρό το γρηγορότερο, δεν επιτρέπεται στο περίνεο να αποκτήσει την ελλαστικότητα που χρειάζεται και να τεντωθεί όσο πρέπει και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σκιστεί.
Υπάρχουν μέθοδοι προετοιμασίας του περίνεου, με ειδικά λάδια, τεχνικές μασάζ που βοηθούν την επίτοκο
Η σωστή στάση είναι αυτή που προφυλάσσει το περίνεο και γλιτώνει η μητερα τα ράμματα και το σκίσιμο

(συνεχίζεται)

6 σχόλια:

Unknown είπε...

ευαγγελια μου,
παντα μου αρεσε ο τροπος που γραφεις αλλα και τα θεματα σου,απλα,περιεκτικα και κυριως δικα σου.
σε θαυμαζω που ειχες το θαρρος να γεννησεις φυσικα,που το εψαξες πολυ,το καταφερες μα αλλο τοσο γιατι ολο αυτο δε σε κανει να το υπερασπιζεσαι με απληστο σθενος και ισχυρογνωμοσυνη!
αυτο που θυμαμαι απο τον τοκετο μου και ακομα με στρεσσαρει(φυσιολογικος μα καθολου φυσικος,ορος,οξυτοκινη στο full,ατελειωτος πονος,ακινησια) ειναι αυτη η απιστευτη καθηλωση.
πιστευω οτι αν ειχα τη δυνατοτητα εστω να κανω καποιες κινησεισ θα ηταν ολα λιγοτερο επωδυνα.
να την χαιρεσαι την ερατω σου,ανυπομονουμε να μας γραφεις τισ ιστοριες της
σε φιλω

popelix είπε...

Εγώ γέννησα την Άννα χωρίς επισκληρίδιο αλλά με όλο το "κουστουμάκι" των ιδιωτικών μαιευτηρίων. Τελικά δεν είναι και τόσο τρομερή εμπειρία όσο ακούγεται! Αυτό που με βοήθησε πολύ είναι η στάση οκλαδόν (με EFM και ορό) όταν οι πόνοι έγιναν ζόρικοι! Πιστεύω και εγώ ότι η ελευθερία κίνησης πρέπει να βοηθάει πολύ στον τοκετό. Παρόλα αυτά νομίζω ότι κάποιοι φτάνουν σήμερα στο άλλο άκρο με αποτέλεσμα ο τοκετός να γίνεται αυτοσκοπός, με ενδεχόμενους κινδύνους για νεογνό και επίτοκο. Στο εξωτερικό έχουν γίνει γνωστά αρκετά τραγικά παραδείγματα... Η λύση νομίζω είναι κάπου στη μέση ;-)

Unknown είπε...

@Μαρια
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, με τιμούν :)
Είμαι από τις τυχερές και είχα χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνη γιαυτό και είχα πολλές επιλογές.

@popelix
Η αλήθεια είναι πάντα στη μέση και οι ακραίες θέσεις δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση. Ακόμα και στην Ευτοκία υπάρχουν μαίες που είναι πιο σκληροπυρηνικές από άλλες, αλλα γενικά στην Ελλάδα (η Ευτοκία) είναι εντός ορίων. Δε διακινδυνεύει. Επίσης κάθε θέση έχει τον αντίλογό της. Εγω περιορίζομαι σε συμπεράσματα επιστημονικών μελετών και όχι σε εμπειρίες για να έχω μια πιο αντικειμενική εικόνα, όσο γίνεται

popelix είπε...

Σίγουρα η αλίευση εμπειριών και μόνο μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Πόσες γυναίκες δεν αγχώθηκαν - για να μην πω τρομοκρατήθηκαν - από τις παλαβές περιγραφές καλοπροαίρετων φιλενάδων! Μια και είπες για επιστημονικές μελέτες, διάβασα ότι υπάρχουν papers που αναφέρουν συμπτώματα πνιγμού και λοιμώξεων σε βρέφη που γεννήθηκαν σε πισίνα τοκετού! Δύσκολα βγάζει κανείς άκρη αν δεν είναι επιστήμονας υγείας ...

Μαρία Ορφανίδου είπε...

Ήμουν από τις άτυχες του "φυσιολογικού τοκετού" στα μαιευτήρια και τώρα στο δεύτερο παιδί μου θέλω να γεννήσω σαν άνθρωπος. Συνεννοήθηκα με μαία και η γέννα θα γίνει πρώτα ο Θεός σε κλινική πάλι αλλά χωρίς καμία παρέμβαση και με τη δυνατότητα να φύγω σε 2 ώρες. Στο σπίτι δε θέλω όχι γιατί φοβάμαι αλλά γιατί μένω σε πολυκατοικία και δεν μου φταίνε οι γείτονες σε τίποτα. Θα το έχω έννοια και θα προσπαθώ να μη φωνάζω. Ε γίνεται αυτό????

Παρεπιπτώντως ένα πολύ ωραίο βιβλίο που εξηγεί γιατί πρέπει να γεννάμε φυσιολογικά είναι του michel odent "η γέννα στο δρόμο της φύσης" από τις εκδόσεις θυμάρι.

Ανώνυμος είπε...

Το πόσο πολύ ήθελα να γεννήσω φυσικά δεν περιγράφεται...Έιχα κάνει τις σχετικές συννενοήσεις στο μαιευτήριο, η εγκυμοσύνη μου ήταν τέλεια και το μωρό υγιέστατο! Τελικά δεν γέννησα καν φυσιολογικά :(
Οι μέρες απ' την ΠΗΤ πέρναγαν, εγώ κάθε πρώί έκανα χιλιόμετρα και το μωρό δεν έλεγε να εμπεδωθεί... Μπήκα αναγκαστικά για τεχνητούς πόνους και μετά από 8 ώρες η διαστολή ήταν 0 και το μωρό κολλημένο κάτω απ' το πλευρό μου... Τρεις μαίες και δυο γιατροί -που δεν με πίεσαν πιο νωρίς- μου έθεσαν την πιθανοτητα ότι με την πίεση που είχε φάει το μωρό απ τις ωθήσεις της μήτρας κινδύνευε να κάνει τα κακά του και μετά άστα να πάνε (νοσοκομείο για μήνες ίσως)!
Εκ των υστέρων -μετά την καισαρική, για την οποία μπήκα κλαίγοντας-φάνηκε ότι λώρος είχε τελικά περιελίξεις γύρω απ' το λαιμό και τον κορμό της μπέμπας...
Διερωτόμαι τι θα είχε γίνει αν είχα επιλέξει να γεννήσω στο σπίτι...